tirsdag den 2. juni 2009

Klassiker-hjørnet: Jøden er kold og kvinden er sindssyg. Det siger Shakespeare selv.

PÅ TRODS AF AT JEG ER INDE I EN INTENS opgaveskrivningsproces, hvor jeg nærmest ikke kan få øjnene af skærmen, blev jeg ledt på afveje i går. En af mine førnævnte lidet opbyggelige venner overtalte mig til, at jeg skulle se Købmanden i Venedig med ham. Og det var da også en sand fornøjelse, hvor jeg har lært mangt og meget: Blandt andet at jøder er onde, og at kvinder er syge i hovedet.

Jeg vil kort prøve at gengive, hvad det shit handler om, så vi alle kan blive klogere. Men det er altså Shakespeare, så det er herre indviklet. Hold godt fast, for her på Sandheden om alt har jeg hermed æren af at præsentere:


KØBMANDEN I VENEDIG FOR DUMMIES
Ja, det er sådan en som dig. Det, der sker, er dette:

Vi er i Venedig i 1600-tallet. Byen er delt op i kristne og jøder, og det er bare rigtig nederen at være jøde, da de er henvist til ghettoen.

Vi har altså en kristen købmand og en jødisk jøde, herefter Købmandsfrands og Jødefrands. Købmandsfrands låner en masse penge af Jødefrands, og stiller sin formue og ultimativt sit hjerte som sikkerhed for lånet. Det skulle han ikke have gjort, for pludselig kan han ikke betale tilbage, og så vil Jødefrands bare rive hjertet ud af brystkassen på ham, fordi han er sådan en gammel, bitter jøde.

En retssag bliver stillet op, og man forventer, at jøden får sin vilje.

^ Gamle, bitre Jødefrands, i skikkelse af Al Pacino

Onde jøder og bamhjertige kristne

Heldigvis er jøder jo ikke så populære. Dommeren i retssagen, der i øvrigt er en kvinde klædt ud som mand, ordkløver af en anden verden. Høn pointerer, at Jødefrands muligvis har ret til Købmandsfrands hjerte, men at han ikke har ret til blodet. SÅ HVIS HAN KAN FÅ FAT I HJERTET UDEN AT SPILDE EN DRÅBE BLOD, SÅ SKAL HAN DA ENDELIG TAGE FOR SIG AF RETTERNE. Og så er der desuden også lige det med, at Jødefrands tydeligvis har stræbt Købmandsfrands efter livet: Dødsdom til Jødefrands. Ja, heldet kan hurtigt vende i Venedig!

Heldigvis er de kristne ikke-jøder jo en sand samling små Messiaser, så de benåder Jødefrands, hvis - og hold nu fast - hvis han BLIVER KRISTEN!! Så Jødefrands må bide i det sure kristen-æble og i øvrigt testamentere alt sit shit væk til den kristne dude, der rendte med hans datter, for SÅ KAN HAN LÆRE AT VÆRE SÅDAN EN BITTER, HÆVNGERRIG JØDE. Og så kan han se, hvor "bamhjertige" de kristne er. :-D.

Morale
Jøden er kold og ubamhjertig, og han skal bare have et ordenligt kristen-spark lige op i Peter Assenfeldt. Det siger Shakespeare.

...

Men hvad med det med, at kvinder var syge i hovedet? Jo. Nu skal I høre:

Kvinder er notorisk sindssyge

Dommeren var jo en kvinde, ikke? Og den her kvinde har altså en ægtemand. Men i skikkelse af dommer narrer hun lige vielsesringen af sin mands finger. Og hvorfor? Øh, pas. Muligvis en practical joke. Muligvis en hjerneblødning. Ingen ved det.

^ Denne kvinde er vanvittig. Det lumske smil afslører nye, absurde rænker, hun udtænker for at få sin sympatiske ægtemand i fedtefadet.

Konklusion
Den er helt gal med jøder og kvinder. Så lærte vi også noget i dag!

Ingen kommentarer: